28 Mayıs 2009 Perşembe
Geleceğine yön vermek isteyenler Future Talks’da buluştu. Fütüristler Derneği ve Bahçeşehir Üniversitesi Fütürizm Kulubü tarafından düzenlenen, sektörlerin gelecek öngörüleri ve kriz sonrasında oluşması beklenen yeni düzenin tartışıldığı Future Talks sohbetlerinin ilki dün (27 Mayıs 2009, Çarşamba) Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Her ikisi de aynı zamanda Fütüristler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan, Brightwell Holdings BV Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas ve Unilever Türkiye Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel’in konuşmacı olarak katıldığı Future Talks’da, ‘profesyonel velilik, mahremiyet koruyuculuğu, internet pazarlamacılığı, iş terapistliği, sağlık karantinacılığı, içerik yaratıcılığı ve kişisel yazarlık’ gibi yeni meslekler ön plana çıktı. Toplantıya türkiye’nin ilk fütüristi, olup, hala gelecek tasarımı yapan ünlü fütürolog Reha Oğuz Türkkan’da katılarak kısa bir konuşma ile gençlere 90 yaşında dahi gelecek için heyecan duyduğunu aktardı.

Fütüristler Derneği Başkanı Ufuk Tarhan Future Talks’un açılış konuşmasında ‘geleceği şekillendirmekten sorumluyuz’ sloganıyla ilerlediklerini, dernek olarak fütürizmi yaymak ve herkese benimsetmek hedefiyle hareket ettiklerini söyledi. Söz konusu hedefe ulaşmak için Future Talks’un önemli bir adım olduğunu ifade eden Tarhan, “Future Talks’larda fikir önderlerinin katılımıyla geleceğe dair bakış açılarını konuşacağız. En önemli etkinliklerimizden biri ise geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Fütüristler Zirvesi. İkincisini bu yıl Haziran ayında yapalım istemiştik, ancak kriz nedeniyle 2009 sonu ya da 2010 başında yapmayı daha uygun görüyoruz. Dernek olarak üzerinde çalıştığımız bir diğer proje de ‘Fütürizm Okulu’dur. Bu projemizi de yakın gelecekte hayata geçireceğimize inanıyorum. Sibernasyon dediğimiz yeni bir çağın başlangıcını yaşıyoruz. Bu nedenle herkesin bilgi, teknoloji ve akıl üçlüsünün birleşimiyle geleceği yaratmak adına akıllı-iyi adımlar atması çok önemli” diye konuştu.

İddaa, OGS, deniz taksi gibi farklı uygulamalara imza atan Fütüristler Derneği kurucusu ve Brightwell Holdings BV Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas ise, gelecekte de mevcut mesleklerin hayatımızın içinde olacağını söyledi. Alphan Manas, gelecekte çift diplomanın çok önemli olduğunu, kişilerin hangi mesleği seçerse seçsin ikinci dal olarak hukuk ve psikoloji eğitimi alması gerektiğini söyledi.

Gelecekte serbest çalışma zamanlarının ve alanlarının giderek yaygınlaşacağını ifade eden Manas, “Nano teknoloji, genetik mühendisliği gibi alanlar gelecekte bugünden daha popüler olacak. Örneğin şu anda ABD’de alınan bir patent var. Patentin sahibi, 1 dolara insanların genetik kodunu çıkarabilmenin yollarını arıyor” dedi.

Türkiye’nin gelişmiş ülkelere göre çok daha genç bir nüfusa sahip olduğunu ifade eden Alphan Manas, “Bu durumu avantaja dönüştürmek gerekiyor. Benim AVM yatırımcılarına tavsiyem AVM yerine SYM yani ‘Sağlık Yaşam Merkezleri” yapmaları. İçinde evler, hastane, sağlık merkezi, alışveriş merkezi gibi yaşlı insanların hayatını kolaylaştıracak kompleksler kurularak, dünyanın sağlıklı yaşam merkezi haline gelebiliriz” diye konuştu.

Gelecekte ‘profesyonel velilik’ kavramının gelişeceğini ifade eden Alphan Manas, apartman yöneticileri gibi gelecekte de profesyonel veliler olacağını söyledi. Böylece çocukların tarafsız olarak değerlendirilebileceğini belirten Manas, bunun eğitim sektörünün gelişimine katkı sağlayacağını vurguladı. Kişisel gazetecilik olarak tabir edilen blogların önemine de değinen Manas, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gazeteler şu anda içindeki yorumlar okunmak için alınıyor. Çünkü akşam TV’de güne ilişkin tüm haberleri izliyorsunuz. Ertesi gün gazete almanızın tek nedeni yazarların yorumlarını okumaktır. Kişisel yazarlık geliştikçe yani blog sayısı arttıkça, takip ettiğiniz yazarlara blogundan ulaştığınızda gazete almanıza da gerek kalmayacak. Şu anda ABD’de uygulamaya başlayan, gelecekte hızla yayılacağını düşündüğümüz ‘kindle’ denilen dijital okuyucular gazeteler için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Amerika’da metroya binerken New York Times Gazetesi otomatik olarak ‘kindle’lara yüklenerek, okunabiliyor. ‘Kindle’lar yüzde 30’luk bir penetrasyona ulaştığında klasik gazete kavramı da kalmayacak.”

Future Talks’un diğer konuşmacısı Unilever Türkiye Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel ise teknolojinin sürekli geliştiğine dikkat çekerek, “Belki de gelecekte Google’da arama yapmanıza gerek kalmayacak. Çünkü tüm bilgiler holografik depolama teknolojisiyle beyinlerinize yüklenecek. Çok da uzak bir tarihte olmayacağına inandığımız bu gelişme sayesinde herkes her bilgiye sahip olacak. Bu noktada o bilgiyi ne kadar farklılaştırarak kullandığımız önem kazanacak ve ön plana çıkan bireyler farklılaşmayı başaranlar olacak” dedi.

Fragmantasyon, globalleşme, yerelleşme ve dijitalleşmenin dört ana gelecek trendi olduğunu vurgulayan Yüksel’e göre, gelecekte siber terörizm ve mahremiyet ihlali her geçen gün artacak. Bu da ‘mahremiyet koruyuculuğu’ mesleğini ortaya çıkaracak. Gelecekte, internet pazarlamacılığı, iş terapistliği, sağlık karantinacılığı ve içerik yaratıcılığı gibi mesleklerin ön palana çıkacağını ifade eden Cem Tarık Yüksel, sağlıktaki gelişmelerle gelecekte ‘tasarımcı bebekleri’nin ortaya çıkacağını söyledi. Yüksel, “Sarı saçlı, mavi gözlü bir kızınızın olmasını hayal ediyorsunuz. Armani, D&G vb. tasarımcılara istediğiniz özellikleri söyleyeceksiniz. Tasarımcılar, RNA’lardan yararlanarak size hayallerinizdeki bebeği yaratabilecek. Bu fikir, şimdi çok uzak, hatta uçuk gibi görünebilir. Ancak bunun olmaması için hiçbir neden yok” diye konuştu.

Future Talks toplantılarını yılda altı defa düzenlemeyi hedefleyen Fütüristler Derneği, farklı konuları farklı fikir önderleriyle ele alarak, gelecek için kullanılabilir, hayata geçirilebilir fikir sıçramaları, vizyon yaratmayı hedefleniyor. Herkesi üye olmaya davet ediyor.

1 yorum:

Nihal dedi ki...

Bahsedilen gelişmelerden haberim vardı, ancak tasarımcı bebeklerden henüz yeni haberim oldu. Çok muhteşem buldum bu fikri. FTalks bu gidişle 6'dan daha fazla sık aralıkta yapılacak gibi görünüyor.

Yorum Gönder

About Me

Fotoğrafım
futurizm
Tüm Fütüristler Derneği’nin temel amacı geniş kitlelerle gelecekçiliğin (fütürizm) kurum ve toplumlara ilişkin; olası, olanaklı ve tercih edilen gelecek senaryolarını ve bunları gerçekleştirmek için atılması gereken adımları inceleyen ilkeli ve bütünsel çalışmalar zinciri olduğunu anlatabilmektir. İletişim için: http://www.m-gen.biz http://www.futurizm.org
Profilimin tamamını görüntüle

İzleyiciler

Tüm Fütüristler Derneği