16 Haziran 2009 Salı
Gelecek için ne yapıyorsunuz?
Murat Şahin / Fütüristler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi
murat.sahin@futurizm.org

Daha önce yayımlanan bir yazım şöyle başlıyordu “Gelecekte alışveriş yaptım” Tümüyle doğruydu, zira Metro Group Future Store açılışında bulunmuş ve gerçekten dünyanın hayal ettiği tüm perakendecilik teknolojilerinin kullanıldığı bir mağazada müşteri olmuştum. Peki ya ben ya da sizler gelecek de müşteri, yönetici olmayı beklemek dışında ne yapıyoruz ? Bir çoğumuz hiçbir şey. Sanırım gelecek konusundaki en önemli adımlarımız birikim yapmak, bireysel emeklilik almak.

Onlar aramızdalar, teknolojiden, yönetim bilimine, sağlıktan, tarıma, gıdadan, giyilebilir teknolojiye her şeyin geleceğini planlıyorlar. WFS (World Future Society) den bahsediyorum. Dünya gelecekçileri birliği de denilebilir. Geleceği tahmin ediyor, yönlendiriyor ve planlıyorlar. Gerçekten çocuklarımıza neler bırakacağımız konusunda fikir yürütüyorlar. Dünyanın 80 milletinden 25.000 kişiler. E-duyurular, dergi ve kitaplar, araştırmalar ile bildikleri her şeyi paylaşıyorlar. Bir çoğunun adını ilk kez duyduğum halde alanlarında en iyiler oldukları özgeçmişlerinden belli yüzlerce danışman, konuşmacıya erişmenizi sağlıyorlar.

Aralarında Türkiye’den de birileri var. En önde geleni de Türkiye’de bu organizasyonu şekillendirmek üzere hazırlıklarını sürdüren Teknoloji Holding yönetim kurulu başkan yardımcısı Alphan Manas. Alphan Manas ve ortağı Emin Hitay, Türkiye’yi barkod ile tanıştıran insanlar olarak tanınıyorlar.

http://www.wfs.org/ internet adresinde biraz zaman geçirirseniz, göreceksiniz ki hemen hepinizin ilgisini çekebilecek bilgiler kaynaklara ulaşmak mümkün. Ben size yazımın devamında organizasyonun iki ayda bir yayınlanan dergisi “Future” da da yayımlanan bazı ilginç araştırmalardan bahsedeceğim.

- Teknoloji : Üzerinde çalışılan nano teknoloji ürünler sayesinde kablosuz ve giyilebilir bazı ürünler sayesinde sağlık personeli vücudunuzdan sürekli olarak bilgi toplayıp, hastalığınızın ve tedavinin seyrini izleyebilecek.

- Eğitim : Bugün bildiğimiz ve çok uzun yılardır devam eden okulda ve yaşa bağlı öğrenme sistemlerinin değişeceğinden bahsediliyor. Öğrenip fiziksel ortamlardan bağımsız hale gelerek 7 gün 24 saat istediğimiz lokasyondan elde edebileceğimiz bir hizmet haline gelecek. Öğreticilerin bugün olduğu gibi elde ettikleri öğretici belgelerinin ömür boyu iş garantisi olmaktan öteye performansa dayalı bir akademik anlam taşıyacağı söyleniyor. Öğrenmenin en büyük yeniliği ise dijital e-kitaplar olacak. Bu kitapları tv, cep telefonumuz gibi medyaları kullanarak alabileceğiz. Aşamalar kısaca şöyle

o Senaryo 1: (2012) – Okullara ihtiyaç olmadan direk öğrenim
o Senaryo 2 (2014) – Evden öğrenme
o Senaryo 3 : (2020) – Sosyal segmentlere uygun öğrenim
o Senaryo 4: (2025) - Deneyim okulları

- Yaşam : Olası terör saldırıları nedeniyle dünyadan bazı mega şehirlerin yok olması ancak gelişen telekomünikasyon teknolojileri sayesinde bu mega şehirlerin tele şehirler haline gelmesi bekleniyor.

- Sağlık: Gelecekteki doktorlar reçetelerinde pozitif düşünme dozlarını yazıyor hale gelecekler. Yeni renk ve duyguların gelişmesi mümkün olabilecek.

- Bilgi toplumu : Dünya nüfusunun üçte biri 2010 yılında online olacak.

- Yiyecek : Artan dünya nüfusu ve küresel ısınma nedeniyle balık fiyatları 2020’de %18 artmış ve çiftlik hayvanlarının (tavuk, hindi) fiyatlarının %20 üzerine çıkmış olacak.

- Otomotiv : Gelecekteki araçlarda belki de bir galon (3.78541 litre) yakıtla 1000 milden (1609 metre) fazla yolculuk yapacağız bu şu anda ancak çok çok yavaş giden araçlarla mümkün.

- Eneri : cep telefonumuzun bataryasını musluktan akan su ile dolduracağız.

- Müzik : Gelişen teknoloji özellikle yarı profesyonel sistemleri ucuzlattığından dünyada daha fazla müzisyen olacak.

- Medya : Giyilebilir elektronik aletler ile bireyler de bir reklam mecrası haline gelebilecek.

- Spor : Dünyadaki bireyselleşmenin artışı ile takım sporlarından bireysel sporlara ilgi artacak ve spor tümüyle eğlence anlayışının bir parçası haline gelecek.

- Seks : Gelecek 20-25 yılda çok önemli bir miktarda değişime uğrayacak bir başka alan da seks ve ilişkiler. Zaten son 10-15 yılda gelişen teknolojiler ile internetin yapacağınız seyahatle ilgili otel, yemek, eğlence her organizasyonu yapmaya, önceden kontrol etmeye başlaması bir yana dünyada milyonlarca insan şu anda chat odalarında, msn, icq, yonca, 80630 vb araçlar ve internet ortamları sayesinde kendilerini eş, partner arıyorlar.

Yine Futurist’ te yayımlanan yeniden yapılanan seks araştırmasına göre 2025 yılında seks bugüne göre çok daha sağlıklı ve güvenli yapılabilecek. Ve bu çok daha kabul görmüş bir ihtiyaç halini alacak. Zaten bugünden tüm dünyada homoseksüel karakterlerin başrol aldığı onlarca dizi TV’ lerde yayınlanır ve çok beğeni toplar durumda. Üstelik Viagra benzeri gelişimler dünyada aktif seks yaşamı sürdürebilen nüfusun artmasını da sağlıyor.

Peki evlilikler ne olacak ? Zira hane sayısı, hane halkı alışkanlıkları, evlerin büyüklükleri vs bizim içinde bulunduğumuz perakendecilik sektörünü yakından ilgilendirir. Hatta bir dönemlerde bir Amerika’da yerleşik bir süper market zinciri müşterilerini boşanma avukatlığı hizmeti veriyordu ücretsiz. Amaç ev sayısı dolayısıyla da tüketim artsın. Ancak sonrasında kampanya etik kurallar ile çelişir olunca vazgeçildi uygulamadan. Artan bireysellik (kimilerinin tanımına göre yalnızlık) iletişim teknolojileri hemen her şeyi kablosuz elektronik aletlerle çözer hale alışmamız nasıl etkileyecek evlilikleri?

Evlilikler sadece insanlarla yapılmayacak. Evcil hayvanınız, otomobiliniz, bilgisayarınızla da evleniyor olabilirsiniz. İnsanların bir zamanlar sadece kendi dinlerinden insanlarla evlenmelerine izin verildiği halde şimdi bunun çok önemli olmadığı düşünüldüğünde bu çok da garip gelmeyebilir (gelecekte)

Sizce dünyada tüm bunlar olurken , bizim ülkemizde neler olacak?
Wired Dergisi Mart 2005

0 yorum:

Yorum Gönder

About Me

Fotoğrafım
futurizm
Tüm Fütüristler Derneği’nin temel amacı geniş kitlelerle gelecekçiliğin (fütürizm) kurum ve toplumlara ilişkin; olası, olanaklı ve tercih edilen gelecek senaryolarını ve bunları gerçekleştirmek için atılması gereken adımları inceleyen ilkeli ve bütünsel çalışmalar zinciri olduğunu anlatabilmektir. İletişim için: http://www.m-gen.biz http://www.futurizm.org
Profilimin tamamını görüntüle

İzleyiciler

Tüm Fütüristler Derneği