2 Ağustos 2009 Pazar

Sizin YAKAnız ne renk olacak?

Çalışanları yaptıkları işe göre kolayca tanımlamak üzere yaka renkleri var biliyorsunuz.

Mavi yakalı; Sanayideki, fabrikalardaki, üretim bantlarındaki, emek yoğun işçi kesimini sembolize ederken

Beyaz yakalı; Kurumsal alanda, masa başında, ofislerde çalışanları anlatıyor. Son zamanlarda beyaz yakalılara ‘Plaza Köleleri’ de deniyor.

Açık Mavi;
Kurumsallaşma, küreselleşme ile teknoloji, internet sayesinde bilgi üretme, yayma, kopyalama çok kolaylaştı. Beyaz yakalıların işleri standartlaştı, benzeşti ve iş zekâsı uygulamaları onlara pek yapacak iş bırakmamaya başladı. Bu durumda olanlar yani çoğunluk, artık ne mavi yakalı kadar emek yoğun, ne de beyaz yakalı kadar bilgi yoğun çalışmıyor. Durum epey değişti, yaka rengi açık maviye dönüştü.

Açık mavi yakalılar fiziksel değil, daha çok trafik, işe yetişme, hedef tutturma stresi, uzun saatler toplantılar, masa, bilgisayar başında oturmak, mobbing gibi fiziksel-zihinsel-ilişkisel faaliyetlerle uğraşıyorlar. Bu gurup, yaratıcılıktan ve insanca yaşam, çalışma koşullarından, doğal olarak verimlilikten, üretkenlikten oldukça uzaklaştı. Şimdi tüm dünya açık mavinin neye dönüşeceğini arıyor…

Bence yeşil ve/veya rengarenk olacak…

Olup biteni nerede olduğumuzu algılayamazsak, nereye gideceğimizi de bilemeyiz.

Neler oluyor?
Bir iş yerindeki istihdam profilini anlamak için tipik soru;

- Çalışanlarınızın ne kadarı mavi, ne kadarı beyaz yakalı? dır.

Eğer yanıt maviden yana ise o iş yeri emek yoğun, alın teri gerektiren imalat, dağıtım vbg gibi işleri yapıyor,
Beyaz yakalılardan yana ise akıl teri gerektiren bilgi, teknoloji yoğun, hizmet, servis sektörü alanında, yeni jenerasyon yöntem ve teknolojilerle işler yapıyor diye anlarız.

Oysa bilgi çağından, sibernasyona, nano-genetik çağına geçtiğimiz ve geçici bir kriz içindeyiz sandığımız şu yıllarda insanları robotlaştıran işler, hızla model ve el değiştiriyor. Doğal olarak yaka renkleri de…

Giderek akıllanan, becerileri artan makinelere, bilgisayarlara, kiosklara ve robotlara hemen yanı başımızda yer açıyoruz. Hatta pek çok iş için yerimizi onlara bırakıyoruz. Biz robot gibi çalışacağımıza onlar işleri yapsın, biz de insan gibi yaşayalım, çalışalım istiyoruz. Ancak bu dönüşümün tam farkına varamadığımız için ‘robotlar işimizi kapacak, biz işsiz kalacağız’ diye korkudan ölüyoruz! ‘Devlet baba, şirketler, patronlar istihdam yaratsın!’ diye bekliyoruz… Daha doğrusu biz Türkler bekliyoruz. Daha akıllı, işini bilir toplumlarda ise iş ve yaşam koşulları yenidünya düzenine göre renkleri dönüştürmeye
başladılar bile… Aklı evvel ülkeler de klasik iş-istihdam arttırma yöntemlerinin yerine, yeni iş gücü büyüme modelleri geliştirilmeye başlandı. ‘işgücü çeşitliliğini arttırmak’ için kollar sıvandı.

Yeşil ve/veya rengârenk yaka devri başladı!
Yenidünya düzeninde geçerli olacak yeni değer setleri; ‘çevre, sağlık ve eğitim’ ekseninde dönecek.
Her şeyi nano ve genetik teknolojiler dönüştürecek.
Bu alanlarla ilgilenmeyenlerin,
Teknoloji algısını geliştirmeyenlerin,
Yaratıcı, faydalı, farklı, keyifli olmayanların yaka rengi önemli değil, çünkü onlara
değil yaka, gömlek dahi yok!
Yetkinliklerini, bilgi ve becerisini nano ve genetikle ilgili herhangi bir sektör, meslek ya da alandan geçirmeyen iş gücü piyasasında gömlek bulamayacak!

Peki dönüşemeyip, gelişemeyip, işsiz ve güçsüz kalanlar, değişime ayak uyduramayanlar nasıl yaşayacaklar?
Yardımla.
Onlara aileleri, işsizlik sigortası dağıtan kurum ve kuruluşlar bakacak.
İşsizlik de yadırganmayan, utanılmayan, zorunlu bir durum olacak.
Boş gezinenlere takılan ‘kaldırım mühendisliği’ titri, Divanda TV Seyreden Uzmanlara dönüşecek…

Diğerleri, üretip, para kazanmaya devam edebilecekler, y ve z kuşağı ise
yeşil ya da rengârenk, özellikle kırmızı yakalara sahip olacaklar.

Nasıl?

Şöyle; dünyada artık çevreyi, evreni kurtarmak için çalışanlara, bu alanlarda uzmanlık geliştirenlere, toplumsal konularda çalışan, araştırma yapanlara çok önemli bir talep dolayısıyla iyi para ödeyen kurumlar var. Giderek de gelişiyor. Gelecekte, yeşil yakalı çalışan bulundurmayan ya da çevreci standartlara uyum sağlamayan, insanca iş-yaşam koşullarına duyarlı olmayan kurumların üretim-dağıtım-tüketim hattının herhangi bir yerinde olması mümkün değil.

Ayrıca yakın gelecekte, kullanılamaz hale gelen veya yeni teknolojilere göre dönüştürülmesi gereken her türlü iş ve yaşam altyapısını onarmak, yeni sistemlere göre rehabilite etmek üzere yatırımlar da hızla artacak. Bu da vasıflı işçilere talebi artıracak.


Örneğin, hibrid araba üretimi, yeşil-akıllı-alt yapısız inşaat, alternatif enerji sistemleri, suya, sulamaya dair her şey, organik tarım, sürdürülebilir balıkçılık ve ekoloji dostu peyzajcılık gibi çevre, insan bilincine sahip sanayi dallarında “yeşil yakalı” insan ve iyi eğitimli, eskinin beyaz, geleceğin rengârenk yakalı vasıflı çalışanlarına ihtiyaç hızla artacak.

Bir an önce yakanızın rengini seçin!

0 yorum:

Yorum Gönder

About Me

Fotoğrafım
futurizm
Tüm Fütüristler Derneği’nin temel amacı geniş kitlelerle gelecekçiliğin (fütürizm) kurum ve toplumlara ilişkin; olası, olanaklı ve tercih edilen gelecek senaryolarını ve bunları gerçekleştirmek için atılması gereken adımları inceleyen ilkeli ve bütünsel çalışmalar zinciri olduğunu anlatabilmektir. İletişim için: http://www.m-gen.biz http://www.futurizm.org
Profilimin tamamını görüntüle

İzleyiciler

Tüm Fütüristler Derneği