1 Mayıs 2009 Cuma

‘’Kurtuluş savaşını sırtında mermi taşıyan analarımızla kazandık. Cumhuriyet’imizi onlarla ve yetiştirdikleri evlatlarla kurduk’’ cümlesi veya benzerleri her Türk çocuğunun ezberinedir. ..
Kurtuluş Savaşı denince akla hemen gelen, ezbere söylenen cümle budur. Bize bu günleri armağan eden tüm analarımıza, hepsine şükran borçluyuz. Nur içinde yatsınlar.

Onlar geleceğimizi kurtardılar…

Şimdi yine onlar gibi cesur annelere geleceğimizi şekillendirmek için ihtiyacımız var.

Şimdinin kurtuluş savaşları çoğunlukla krizlerden sağ salim çıkabilmek, başarılı, mutlu, huzurlu hayatlar kurabilmek şeklinde gerçekleşiyor. Sıra çocuklarını bunlardan kurtaracak, daha iyi bir gelecek hazırlayacak yeni çağın annelerinde…

Müjde!
Modern annelerin savaş vermesi, geleceği kurması, evlatlarını kurtarması için mermi ya da top arabası taşıması gerekmiyor...

Yenidünyanın anneleri, yani sibernasyon çağının kurtarıcıları daha hafif ve çok daha küçük aletler, bilgisayarlar kullanarak, daha keyifli, kolay yöntemlerle, daha çok teknoloji kullanarak çocuklarına olumlu yarınlar hazırlayacak, onları olumlu gelecek tasarımcıları yapacaklar. Yapmalılar…

Yenidünyanın anneleri çocuklarına oyun dahi olsa savaşmayı, acımasızca ve tüm değerlerini sıfırlarcasına rekabeti öğretmeyecekler. Barışı, barışmayı, paylaşmayı, insanlık erdemlerini öğretecekler. Çocuklarına sağlık, huzur, sevgi, yardımlaşma, iyilik duygularını para ile değiştirmemelerini aşılayacaklar. Daha insanca yaşam için teknolojiye yakın olmayı, onu akıllıca, iyi duygularla ve sebeplerle, yararlı amaçlar için kullanmayı öğretecekler. Çevreye, doğal kaynaklara, insan sağlığına duyarlı, birbirine saygılı evlatlar yetiştirecekler, çünkü 21. Yüzyılda artık bunlar değerli olacak.

Her insanın ilk eğiticisi anneler. İlk terbiye, ilk algılar annelerle ve aile ile başlıyor. Geleceğin oluşmasında en belirleyici canlılar; insan anneler. Geleceğin şekillendirilmesine en fazla etki edenler, çocuk doğurmasalar da genlerindeki kodlama nedeniyle erkeklerden daha fazla gelecek farkındalığı olan kadınlar.


Özellikle çocuklarına gelecek garantileme arzusu ile ve sırf herkes öyle yapıyor diye ezbere derse, kursa, okul a yollayan, çocuklarına proje gibi yaklaşan sevgili annelere sesleniyorum; çocuklarınızdan önce kendinizi yeniden ve yaşam boyu eğitim neferi haline getirin. Yaşadığımız şey kriz değil, tüm dünyayı saran dönüşüm, evrim süreci.

İşte size yeniçağın kurtarıcı anneleri olmak için ev ödevleri:

1. Gelecek algınızı değiştirin. Gelecek oluşmuş statik ve bizim ona doğru gittiğimiz bir durum değildir. Muhtelif gelecekler tasarlayıp, planlayıp, gerçekleştirebilirsiniz. Cesurca yapın bunu!

2. Uzgörülü (uzak, uzman, uzlaşmacı) olmayı öğrenin ve fütürizmi anlayın. Fütürizme dair bulabildiğiniz her şeyi okuyun. Kendinizi olumlu gelecek tasarımcısı ilan edin ve öyle olun.

3. Size zaman kazandıracak, her iş için teknoloji kullanın ki zamanınız en başta kendinize, sonra çocuğunuza sonra da tüm sevdiklerinize kalsın. Siz robot, bilgisayar gibi çalışmayın, bırakın onlar sizin için çalışsın. Aklınızı, gücünüzü istediğiniz şeylere kullanmak, onları bir takım makinelere devir etmekle mümkündür.

4. Nano (milyarda bir küçültmek) teknoloji ve genetiği (canlıların şifresini çözmek) iyice anlayın. Kurtuluşumuz bu iki disiplinde. Kullandığımız, yediğimiz, giydiğimiz her şey bu iki teknoloji nedeniyle tekrar tekrar yeniden yaratılacak, değişecek. Çocuğunuz sanat yapsa dahi, muhakkak bunlarla ilintili alanlarda uzmanlaşacak. Zannettiğiniz ve bugünkü gibi mimar, doktor, reklamcı, mühendis, işletmeci, bilgisayar programcısı olmayacak. O bugün henüz bilmediğimiz yepyeni alanlarda çalışıyor olacak. Neler olabilir? Bunlara yoğunlaşın. Şimdinin para getiren işlerine ve bu alanlardaki eğitimlere değil. Bakın Obama ‘kök hücre araştırmalarına fon aktarımını serbest bıraktı bile’’. Bu yeniçağın artık önlenemez başlama vuruşudur. Giderek artan oranda embriyonik çalışmalar, bunların hukuksal al yapısı gibi gündemlerimiz olacak.

5. Çocuklarınıza vücuda takılabilecek chiplerle yürüyemeyen insanların yürüyebileceğini, duymayanların duyabileceğini, görmeyenlerin görebileceğini öğretin. Bunları anlamasını ve şimdi hiç olamayacak zannettiğimiz şeyler için hayal kurmasını teşvik edin.

6. Sorun çözme oyunları oynayın. Bu daha iyi nasıl olabilirdi diye her şeyi sorgulamasını aşılayın.

7. Internetteki yaratıcı çocuk oyunları, eğitim sitelerinde onunla gezin, ona bu tür kaynakları kullanmasını öğretin. Çocuğunuzla web sitesi kurun, blog oluşturun, mailleşin. Birbirinize sesli, görüntülü fotoğraf, film yollayın. 3G ne demek anlayın. Elinizin altında Google var. Nerden bileyim diye mazeret üretmeyin.

Kısacası sevgili anneler teknolojiyi anlayın, sevin, akıllıca kullanmasını öğrenin ki geleceği şekillendirecek çocuklarınıza işe yaramayacak diplomalar, hayata uyum sağlamakta zorlanacak kişilikler yerine geleceği yaratacak kuvvetli profil özellikleri verin.

0 yorum:

Yorum Gönder

About Me

Fotoğrafım
futurizm
Tüm Fütüristler Derneği’nin temel amacı geniş kitlelerle gelecekçiliğin (fütürizm) kurum ve toplumlara ilişkin; olası, olanaklı ve tercih edilen gelecek senaryolarını ve bunları gerçekleştirmek için atılması gereken adımları inceleyen ilkeli ve bütünsel çalışmalar zinciri olduğunu anlatabilmektir. İletişim için: http://www.m-gen.biz http://www.futurizm.org
Profilimin tamamını görüntüle

İzleyiciler

Tüm Fütüristler Derneği