1 Mayıs 2009 Cuma

Ünlü fütürist Alvin Toffler’ın eşi Heidi Toffler’la yazdığı “Zenginlik Devrimi” gelecekte zenginliğin nasıl olacağına dair uzgörüler aktarıyor.

Artık kol gücü değil, beyin gücü, alın teri değil, akıl teri, sanayi üretimi değil, bilgi üretimi, bilgiyi daha iyi ve yararlı şeyleri yaratmak için kullanmayı bilmek, işlemek önemli ve değerli…

Artık beyinlerimiz dışında saklanan bilgi, insanlık tarihinde ilk kez beyinlerimizde saklanan bilgiden daha fazla ve her geçen gün artıyor. Beynimizdeki ve dışındaki toplam bilgi birikimini ne için, nasıl daha kolay ve daha yararlı kullanabileceğimizi bulmak, onu üretmekten neredeyse daha önemli hale geldi. Internet ve arama motorları, daha kullanışlı bilgi arama yöntemlerini yaratmaya çalışıyor.
Uzmanlık gerektiren meslekler, özellikli bilgi yoğunluğunun en fazla olduğu alanlar hızla gelişiyor. Birçok makine operatörü, zamanının büyük bölümünü bilgisayarlardan aldığı sinyallere göre belirlemeler yaparak geçiriyor. Yelken yapanlar, kaptanlık belgesi almak için katıldıkları kurslarda, elektronik navigasyon göstergelerini yorumlamayı ve kullanmayı öğreniyorlar.

Toffler’a göre öğrencilerin bir şeyleri ezberlemek zorunda kalmadıkları bir eğitim sistemini görmemize az kaldı. Klasik eğitim sistemi, geleceğe değil, “düne” hazırlıyor. Yürekten katılıyorum. Gençler, yakın gelecekte, sadece ihtiyaç duydukları tüm bilgiyi saklayan ya da o bilgiye ulaşmalarını sağlayacak bir alet taşıyacaklar.

Toffler çifti diyor ki, bilgi rakipsiz; bilgi azalmıyor. Aksine, bilgiyi ne kadar çok insan kullanırsa, o kadar çok bilgi üretmek mümkün oluyor. Bilgi soyut; ona dokunamıyor ya da vuramıyor; onu koklayamıyor, ama kullanıyoruz. Bilgi doğrusal değil; ufacık görüş ve fikirler, muazzam sonuçlar doğurabiliyor. Yahoo ve Google’ın oluşum hikayeleri, bunun en tipik örneklerinden. Bilgi, diğer tüm ürünler içinde daha taşınabilir olanı. 1 ve 0’a dönüştüğünde, Hong Kong veya Hamburg’daki on milyon insana aynı anda dağıtılabiliyor. Bilgi, sembol veya soyutlamalara sıkıştırılabiliyor. Somut bir tost makinesini sıkıştırabilir miyiz?

Bu yüzden bilgi, gittikçe daha küçük alanlarda saklanıp taşınabiliyor. Bilgi, açık veya üstü kapalı olabiliyor. İfade edilebilir veya edilmeyebilir, paylaşılabilir veya gösterilmeyebilir. Masa ve kamyon gibi somut şeyler için aynı şeyi söyleyebilir miyiz? Bilgi fiziksel üretimden daha değerli… Bilgiyi nasıl kullanacağını bilmek hepsinden kıymetli… İşte sibernasyon çağında artık bu aşamadayız. Çok bilgi üretmek, yaymak, kopyalamak vs değil, onu nasıl, ne için daha yararlı kullanmayı bilmek önemli.

Sonuçta, gelecekte para ekonomisi, çok daha geniş bir zenginlik sisteminin sadece ufak bir parçası olacak. Büyük ölçüde, adına “tüketen üretim” denen parasız ekonomiye dayalı, dünya çapında bir değer sistemiyle devrimci zenginlik oluşacak.

Paraya bağımlılık azalacak… Azalmak zorunda!

Jacque Fresco ve Alvin Toffler’a kulak verin… Gelecekten sesleniyorlar…

0 yorum:

Yorum Gönder

About Me

Fotoğrafım
futurizm
Tüm Fütüristler Derneği’nin temel amacı geniş kitlelerle gelecekçiliğin (fütürizm) kurum ve toplumlara ilişkin; olası, olanaklı ve tercih edilen gelecek senaryolarını ve bunları gerçekleştirmek için atılması gereken adımları inceleyen ilkeli ve bütünsel çalışmalar zinciri olduğunu anlatabilmektir. İletişim için: http://www.m-gen.biz http://www.futurizm.org
Profilimin tamamını görüntüle

İzleyiciler

Tüm Fütüristler Derneği