24 Nisan 2009 Cuma

Şu anda yaşanan kriz önceden biliniyor muydu?

Fütüristler yaşanan dönemi 'kriz' diye değil, 'evrimsel süreç' olarak açıklıyorlar.
Önceden bilme diye bir şeyi kabul etmiyorlar. Her durumun adım adım bizim tarafımızdan yaratıldığını kabul ediyorlar. Onlara göre, gelecek kendi başına ortaya çıkmıyor. İnsanların o dönem içinde becerebildikleri kapasiteleriyle, tercihleri ile olumsuzluklar gelişiyor ve sistemler tıkandıkça da başka yapılanmalara dönüşüyor... Şu ülke/ler suçludur, bun/ların hatasıdır vbg denmesi çok saçma. Bu gelişmelere ekonomik ya da politik bakmak da doğru değil. Olan bitenin sebebi aslında teknik. Asıl sorumlu; teknik problem. İnsanın aklının, bilgisini kullanma kapasitesinin ancak bu kadarına yetmesi… Arıza, kaza yapmış olması.

Bu sebeple, tüm dünyanın içine girdiği değişim, mola dönemi daha devam edecek demek pek yanlış olmaz. Bu noktaya gelmemizi paraya yüklenen aşırı değer tetikledi. İnsanların finansal değerlere odaklı yaklaşımlarla oluşturdukları üretim, dağıtım, tüketim, paylaşım modelleri tıkandı. Dünya mola aldı. Yarattığımız stokları tüketmek, oluşturduğumuz çöpleri temizlemek, yenilenmiş, temizlenmiş, yaşanabilir yeni sistemler, ürünler, hizmetler yaratmak için icatlar yapmamız gerekiyor. Para denen sosyal anlaşma aracını başka değerlerle değiştirmek için zamana ihtiyacımız var.

Artık realiteye dönüyoruz. Parayı odağa koymak bizi çözüme götürmedi ve götürmeyecek. Ne olacak? şimdi hep beraber onu arıyoruz? Herkes kriz 2009'da biter mi, diye soruyor. Bu bir süreç. Bunu yaşayacağız, yeni çözümler yaratacağız. Bitecek, sonlanacak bir durum içinde değiliz.

Bunu görüp, moladan çıktığımızda nasıl bir oyun oynamak istediğimize ve oyunun gerektirdiği yetkinlik, beceri gelişimine odaklanalım derim…

İnsanlarla makinalar yer değiştirecek
"şimdi kitlesel olarak işsizlikler olacak. Jacque Fresco bunu 65 senedir söylüyor. Bu değişimin ilk dalgaları finansta olacak, denildi ve öyle de oldu. Beklenen diğer sektörler ise perakende ve fast food. Buralarda kitlesel işsizlikler olacak, ama biz buna 'işsizlik' değil 'yaşam modeli değişikliği' diyeceğiz. Çünkü teknoloji, üretim ve dağıtım tercihleri, süratle değişecek. Örneğin perakendende şimdi çok alışveriş yapılıyor. Ama bu çok alışveriş etme bakış açısı değişecek. Tasarruf yayılacak; tüketim alışkanlıkları değişecek. Teknoloji devreye girecek, uzaktan alışverişi çok daha yaygın kullanacağız, bu da çalışan sayısını azaltacak. Üretimde satış, dağıtım kanalında makineler devreye giriyor, dolayısıyla önce perakende sektöründe ciddi değişiklikler yaşanacak. Fast food'da da genetiğin gelişmesiyle ve insanların sağlıkla ilgili bakış açılarının değişmesiyle sağlıksız beslenmenin bir anlamda işareti olan fast food sektöründe değişiklikler olacak."

"Herşeyin fiyatı süratle düşüyor. Fiyatlar da gelirlerimiz de düşecek. Teknoloji insanlarla hızla yer değiştiriyor. Makinelerle kol kola yaşamaya başladık. Robot demek illa uzaydan gelen makineler demek değil. Örneğin ATM'ler birer robot, internet bağlantısıyla yapılan işler de robotlar tarafından yapılıyor. Çok akıllı makinalarla çalışıyoruz ve bunlar giderek akıllanacaklar. O zaman insanlarla yer değiştirecekler. şu anda insanlar, robot gibi çalışıyorlar, mutsuzlar. Yerlerini robotlara bırakınca daha az para kazanacaklar, daha az para harcayacaklar. Para yavaş yavaş insanlar için önemini yitirecek. Bugünkü kurguda iş ortamlarında insan ihtiyacı sürekli azalacak. Bütün bilgisayarlarda yapılan hesaplama, karar, raporlama, iletişim gibi işler tamamen makinalara teslim edilecek. Tarımdan sanayiye geçildiğinde tarım işçileri yok oldu. Sanayiden bilgi toplumuna geçildiğinde mavi yakalılar, beyaz yakalılar ortaya çıktı. Mavi yakalılar gittikçe azaldı, şimdi işleri robotlara bırakma zamanı. Sibernasyonda artık yaka rengi değil, resmen insanlarla makinalar yer değiştirecekler. Bu insanlara ilk etapta, eyvah işsiz mi kalacağım, aç mı kalacağım korkusu veriyor. Ama tüm sosyal sistemler değişecek. ılk işaretleri yıllardır var aslında. ışsizlik sigortası diye bir kavram var dünyada. Ayrıca yardımseverlik çok gelişecek. STK'lar hızla yayılacak. Yeni döneme geçişte para hálá ihtiyaç olacağı için, ihtiyaçları karşılamak için yeni örgütlenme biçimleri olacak. ınsanlar rekabetçi yaşam tarzından paylaşımcı olmaya geçecekler. şimdiye kadarki kapitalist düzen, bu yaşam modeli rekabete dayalıydı. şimdi farklı bir yoldayız."
İşsizlik de bir iş olacak
"Finans sektöründen birçok kişi açığa çıkıyor. Ne olacak bunlara? ışsizlik de bir iş olacak. Eskisi gibi utanıp sıkılacak bir durum olmayacak. Bir takım insanların bugünkü gibi sabit ücretli bir yerde çalışmalarına gerek kalmayacak. Bu insanlar uzmanlaşacak; küçük derin, uzmanlık alanları geliştirip onları freelance pazarlayacaklar. Sabit ücretli değil, proje, saat, gün, konu bazlı çalışacaklar. Kendilerine ayırabilecekleri daha çok vakitleri olacak. ınsanın makine gibi çalışmaya elverişli bünyesi yok; biz yeniden insanca olmaya döneceğiz aslında. Bir sürü şey ucuzlayacağı için insanlar rahatça geçinebilecek, yani özüne dönecek. Geçinemeyen insanlara için de STK'lar devreye girecek."

"Ücretli ve sabit çalışanlar ise gerçekten deha seviyesindeki çalışanlar olacak. şirketlerin en çekirdeğinde çalışanlar hem fiziksel hem de iş ve yaşam modelleri anlamında dahi seviyesinde tasarım yapabilenler olacak. ınsanlar istediği kadar çalışacaklar. 3-5 senede hissedilir büyük değişiklikler olacak. 10 sene sonra bu söylediklerimize büyük ölçüde geçilmiş olur ama insanların değişikliklere bedensel, zihinsel ve kurgu itibari ile adaptasyon süreci de göz önüne alınırsa maksimum 20 yıl sonra bir çok şey tanınmaz hale gelir."

"30 sene sonra çok yumuşak, soft insanlar olacağız. Devamlı gergin, bir yere geç kalma telaşından kurtulmuş,insan olduğumuzu hatırlayan, gülen, sohbet eden, aileyle bol bol vakit geçiren, kitap okuyan, istediğini yapabilen yarı melekleşmiş insanlar var benim tasarımlarımda."

2 yorum:

Zübeyir CANSEVER dedi ki...

Sadece süper bir yazı diyebiliyorum. Kriz olgusuna aykırı bir bakış.ama çok gerçekçi.katılmadğım noktalar var ama genelde harika bira makale olmuş

ışık dedi ki...

kafamdan geçenleri yazılı halini görünce çok hoşuma gitti, çünkü dünyanın geldiği noktada insana yaşama hakkı kalmadı, hele hele çalışan biri ve kariyer sahibi iseniz, para kazan ve yaşamaya vaktin olmasın, o zaman o paralar nereye harcanacak, MARKA lara ki sisteme geri dönsün. İşte kriz, aslında bence de bu kriz bir MOLA insanlara düşünme molası.

Yorum Gönder

About Me

Fotoğrafım
futurizm
Tüm Fütüristler Derneği’nin temel amacı geniş kitlelerle gelecekçiliğin (fütürizm) kurum ve toplumlara ilişkin; olası, olanaklı ve tercih edilen gelecek senaryolarını ve bunları gerçekleştirmek için atılması gereken adımları inceleyen ilkeli ve bütünsel çalışmalar zinciri olduğunu anlatabilmektir. İletişim için: http://www.m-gen.biz http://www.futurizm.org
Profilimin tamamını görüntüle

İzleyiciler

Tüm Fütüristler Derneği