9 Kasım 2009 Pazartesi
FÜTÜRİZM OKULU 6. Ders 7 Kasım 2009'de Zafer Babür tarafından verildi...

Konu: ''21. yy’a ve tüm SEPET (Sosyal, Ekonomik, Politik, Ekolojik, Teknolojik) kategorilerine bakış'' idi.
Babür, aşağıdaki konulara değindi; Sunumunu http://www.futurizm.org/ sitesinde PDF olarak bulabilirsiniz.


1. Jules Verne'nin Aya Seyahat kitabi 1902 yilinda sessiz sinema doneminde filme cekilmis ve donemin ilk science fiction filmi olarak degil de komedi filmi olarak itibar gormustur. Fransiz yazarin hayal gucu ABD nin ilk nukleer denizaltisini Kaptan Nemo'nun Nautilus'u olarak adlandirmasina neden olmustur. Bu filimin ardindan yarimyuzyildan biraz fazla gectikten sonra ilk insanli uzay da ilk yuruyus Ruslar tarafindan ayda ilk yuruyus ise Amerikalilar tarafindan gerceklestirilmisti. Jules Verne yine o yillarda yazdigi bir kitabinda XX yuzyil Paris'indecamdan kuleler, asansorler, hava tasitlarindan bahsetmisti. Bircogu gercek oldu ya simdi?

2. Hitchikers Guide to Galaxy hayal gibi bir baslikti ama neden olmasindi? Matrix, Cyber Punk vb romanlar gercekdisi gibi geliyor su anda bize. Oysa bir 50 sene sonra kimbilr?

3. Bugunun dunyasinda altyapi olmadan binalar yasayamiyor oysa altyapisiz binalarin varligi depremde bile kendine yeten binalar olmasini saglamaz mi?

4. Eyfel kulesi yapildiginda yuksekligine hayret edenlerden biri bunu aya kadar neden yapmazlar demisti. Cocuk kitaplarinda yeralan fasulye agaci ise cocugun uzayin derinliklerine cikmasini sagliyordu. Uzay asansorü konusunda Turkiyeden bir mimar JAXA da NASA ile beraber bu konu uzerinde calisti. ATA space elevator projesinin tanitimi icin bir de cizgi film yapildi; 21. yüzyılın ikinci yarısında Miku adlı bir genç kız, ilk defa uzay asansörüne binerek yeryüzünden 4000 kilometre yükseklikte bir uzay istasyonunda çalışan babasına yemek götürmektedir. Bu ilginç yolculuk sırasında çeşitli maceralar yaşayıp birçok şey öğrenecektir Yaninda hic konusmadan oturan beyaz sacli yasli Dr. teyze kimdir biliyor musunuz?
5. Topun nereye dusecegini gormek istiyorsaniz gecmise ve o gunden bugune olan gelisime dikkatli bakalim. Cevre, Ekonomi, Toplum, Politika nasil bir degisim gosterdi nereye dogru gidiyoruz?

6. MO 2300 de Burgul'da yapilmis kil tabletler uzerinde bir kontrat, ardindan papirus derken Roma da Noterius simdlerde elektronik imza, mobil imza... Noterlik de bitiyor mu?

7. Egilimler degisiyor bunlarin karsisinda yeni urunler ve hizmetler dograken kimi hizmetler de yok oluyor. Artik semerci, nalbant, supurgeci cok azaldi. Evde ekmek yapan, bez dokuyan, giysi diken kerpicten tugla dokenler yok. Hatta yoğun bakımda beyin cerrahlarinin yerine anastezi doktorlari, sten takan kalp cerrahlarin yerini kardiyologlar aliyor.
Yaşlanan nüfus, bireyselleşen nesil, mass marketten micro markete, DIY ekonomisi, sağlıklı yaşam bilinci, yeni yiyecek türleri, yakınsayan pazarlar(yiyecek,ilaç, makyaj), kadınların dünyası, kadınsal yetkinlikler önplanda, iş-yaşam dengesi, kültürler birlikteliği, küreselleşme, taşıma sektöründe atılım, uçan araçlar, sayısal yaşam şekli web 2.0, sanal gerçekliklik gerçek olurken, sanal iş dünyası heryerde, biomimikri (doğayı örnek al) arı/karınca toplumu sosyal organizasyonlar, IT değişimi, neuroscience, denetim ve gözetim toplumu, bilgi ve nano teknolojiler yakınsamada, Küreselleşme sayesinde Batının Asya’ya biçtiği rol, orta sınıf değişiyor, sermayenin küreselleşmesi, bilgi ekonomisi, inovasyon ve transformasyon ekonomisi, MBA yerine MFA, İş dünyasında eko sistemler, açık sistemler, mash-up network, otomasyon, çalışma saatleri 7X24, yeni tüketici modelleri, BRIC, sürdürülebilir tüketim modelleri (EcoChic, Moral Commerce), doğal kaynakların azalması (fosil yakıt, su, mineral, maden) alternatif enerji, enerji tedariğinde merkeziyetçi yapıdan çıkış, iklim değişimi, sosyal sorumluluklar ve CO2 salınımı, kentleşme, megaşehirler, yeni yaşam alanları ve biçimleri, politik sistemlerde değişim, batı demokrasilerinde kriz, Rusyada rönasans, Afrika uyanıyor, uluslararası güvenliği tehdit eden unsurlar, kültürlerası çatışma ve çöken devletler, küresel terör, kitle imha araçlarının üretimi; hepsi gelecegimizi ilgilendiriyor.Nasil ve nerede yasayacagimizi degistiriyor.
Fütürizm Okulu tüm detaylar için lütfen > burayı tıklayınız
Tüm ders notları, özetleri için lütfen > burayı tıklayınız

0 yorum:

Yorum Gönder

About Me

Fotoğrafım
futurizm
Tüm Fütüristler Derneği’nin temel amacı geniş kitlelerle gelecekçiliğin (fütürizm) kurum ve toplumlara ilişkin; olası, olanaklı ve tercih edilen gelecek senaryolarını ve bunları gerçekleştirmek için atılması gereken adımları inceleyen ilkeli ve bütünsel çalışmalar zinciri olduğunu anlatabilmektir. İletişim için: http://www.m-gen.biz http://www.futurizm.org
Profilimin tamamını görüntüle

İzleyiciler

Tüm Fütüristler Derneği